Takipte kalin :

Akika Kurbanı Nedir? Yenir Mi, Şartları Nedir?

Akika Kurbanı Nedir? Yenir Mi, Şartları Nedir?

Akika kurbanı nedir? Akika kurbanını kimler yiyemez? Yeni doğan çocuk için şükretmek amacıyla kesilen kurban anlamına gelen Akika kurbanına dair bilmeniz gereken her şeyi bu yazıda sizler için bir araya getirdik. 

Akika Kurbanı Nedir?

Akika kurbanı, Müslümanların çocuk doğduğunda gerçekleştirmesi gereken bir kurban türü olarak bilinir. Yeni yaşamı kutlamanın ve nimetleri için Allah’a (cc) şükretmenin bir yolu olarak bir hayvanın kurban edilmesini ve fakirlere et dağıtılmasını içerir. Alimler ayrıca, Akika Kurbanı‘nın çocuğu Allah’a yaklaştırdığını ve ana-babaya, çocuklarının İslam’da onlar üzerinde hakları olduğunu hatırlattığını belirtmişlerdir. Mutluluklarını paylaşmak ve Allah’ın kendilerine bahşettiği hediyeyi kabul etmek için birçok anne-baba, etinin ihtiyaç sahibi insanlara verilebildiği bir ülkede Akika kurbanı yapılmasını tercih ediyor.

Akika Kurbanı Yenir Mi? Kimler Yiyemez?

Akika, çocuk sahibi olma nimeti için Allah’a şükretmenin bir yoludur. Peki aynı zamanda çocuğu şeytandan ve hastalıklardan korumanın da bir yolu olan akika kurbanı yenir mi? Akika kurbanını kimler yiyemez? Tüm bu soruların cevabı ise aslında bir hayli basit. Akika kurbanının etinden anne-baba dahil herkes yiyebilir.

Akika Kurbanı Kesmenin Şartları

Akika, yeni doğan çocuğun ebeveynleri veya velileri tarafından gerçekleştirilir. Alimlerin çoğunluğuna göre, zekat vermeye hakkı olan veya Akika yapmak için yeterli parası olan her yetişkin Müslüman; Akika kurbanı kesmeli ve çevrelerine dağıtmalıdır. Küçük bir hayvan (koyun veya keçi) buna örnek sayılabilir. 

Akika kurbanı şartları söz konusu olduğunda, kurban ile aynı kurallar geçerlidir. Hayvanlar belirli bir yaş ve uygunlukta olmalıdır. Akika kurbanı olarak kesilecek olan hayvanlar ayrıca kırık boynuz veya diş gibi kusurlar olmadan sağlıklı olmalıdır. Kesilecek hayvanlar keçi, inek veya deve olmalıdır. Develer için 6 yaşından büyük, inekler için 3 yaşından büyük, keçiler için 2 yaşından büyük olmalıdır. Kör, hasta, topal ve yetersiz beslenmiş gibi her türlü engelden ari olmalıdırlar. Hayvanlar uygun insancıl yollarla kesilmelidir. Bulabileceğiniz en iyi hayvanı vermeniz tavsiye edilir.

Peygamber (s.a.v.) “Kurbanın en hayırlısı, fiyatı pahalı ve şişman olanıdır” buyurmuştur. [Ahmed] Kurban genellikle etle ilgili normal Şeriat (helal) kurallarına göre yetişkin bir erkek tarafından gerçekleştirilir. Ayrıca bu kurban başka hayvanların gözü önünde kesilmemelidir. Akika kurbanı kesmeden önce arınmanın sembolü olarak bebeğinizin saçını tıraş etmeniz önerilir. Kesilen saçlar tartılarak gümüş karşılığı fakirlere sadaka olarak verilmelidir. Kurban, saçlar traş edildikten sonra veya aynı anda yapılmalı, ancak daha önce yapılmamalıdır. Eti üçe bölmek, bir kısım aileye, bir kısım akraba ve arkadaşlara ve bir kısım fakirlere dağıtılmak üzere sünnettir. Kesici, bebek ve anne-baba adına Akika’ya niyet etmelidir. Kurban vaktinde okunan duanın benzerini okumak caizdir. Diğer kurban çeşitlerinden olan “adak kurbanı” hakkında yazdığımız blog içeriğimizi de okuyabilirsiniz.

Peki Akika kurbanı yenir mi? Çocuğun doğumunu kutlamak için bir velime (ziyafet) düzenlemek ve aileyi ve arkadaşları etten yemeye davet etmek de adettendir.

Akika Kurbanı Kaç Tane Kesilir?

Akika kurbanı kaç tane kesilir sorusunun cevabı ise doğan çocuğun cinsiyetine göre değişiklik göstermektedir. Erkek çocuk için iki, kız çocuğu için bir hayvan kurban edilmelidir. Ancak, akika kurbanı söz konusu olduğunda kaç hayvan sunabileceğinizin bir sınırı yoktur.

Aişe (ra)’den rivayet edildiğine göre Resûlullah (s.a.v) buyurdu ki: “Erkek çocuğa iki koyun, kıza bir tek koyun kes. Koyunların erkek ya da dişi olması fark etmez.” [Ahmed]

Akika Kurbanı Ne Zaman Kesilir? 

Akika kurbanının doğumdan sonraki yedinci, on dördüncü veya yirmi birinci günde kesilmesi müstehaptır.

Akika Kurbanı Kaç Yaşına Kadar Kesilir?

Akika kurbanının kaç yaşına kadar kesileceğine dair belirli bir sınır vardır. Bebeğin doğumunun yedinci günü veya yedinci günü değilse sonraki yedinci günü (14, 21 vb.) akika kılmak sünnettir. Alimlere göre, çocuk olgunlaşıncaya kadar akika kılınabilir. Bazı alimler, akika’nın ölünceye kadar meşru olduğuna ve bir yetişkinin, bebekken yapılmadıysa, akika kurbanı kendi başına yapabileceğine dair fetva vermişlerdir. Akika kurbanı ergenlik çağına kadar herhangi bir günde kesilebilir.

Akika Kurbanı Farz Mı? 

Akika yapmak farz olmamakla birlikte, Peygamberimiz (s.a.v.) ve ashabının gerçekleştirdiği şiddetle tavsiye edilen bir sünnettir. Peygamber (s.a.v.), torunları Hasan ve Hüseyin’in doğumları için Akika yapmıştır. Akika, ikamesi mümkün olmayan kendi ibadetidir (ibadettir). Bu nedenle, Akika yerine sadece eşit miktarda sadaka veremezsiniz. Akika kurbanı kesildikten sonra kurbanı yerine getiren aile üyeleri arasında bölünür. Genellikle yoksullara ve muhtaçlara dağıtılır.

Akika Kurbanı Bağış Yapılır Mı?

Akika kurbanı bağışlamak ise mümkündür. İslami Yardım olarak, desteğimize en çok ihtiyaç duyanların yanında olmak görevimizdir. Siz de akika kurbanı bağışında bulunmak isterseniz, “Akika Kurbanı” bağış sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Milyonlarca insan her gün yoksullukla mücadele ediyor, pek çok insan günlerce ve aylarca uygun gıdadan yoksun kalıyor. Bağışınız bir aileye yemek sağlayabilir ve onlara ihtiyaç duydukları hayati besinleri verebilir. 

 

Paylaş :

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir