Takipte kalin :

Şaban Ayı Ne Zaman? Şaban Ayı Tesbihi ve Orucu

Şaban Ayı Ne Zaman? Şaban Ayı Tesbihi ve Orucu

Kur’an-ı Kerim’de “Haram Aylar” olarak belirtilen aylardan bir tanesi de Şaban ayıdır. Şaban ayı, bereketli ve faziletli zamanlar olan haram ayların başında gelmektedir. Takvim sırasına göre Recep ayını takip eden ay olan Şaban ayı, müslümanlar için müstesna bir aydır. Şaban ayı ile ilgili en çok merak edilen soruları bu yazıda sizler için derledik. Şaban ayı ne zaman? Şaban ayı zikirleri, tesbihi ve orucu, Şaban ayının faziletleri, Şaban ayının önemi gibi konuları bu yazıda bulabilirsiniz.

ŞABAN AYI NE ZAMAN? ŞABAN AYI ZİKİRLERİ, TESBİHİ VE ORUCU

Peygamber (sav.) bir hadisinde, “Bu Receb ve Ramazan ayları arasında öyle faziletli bir aydır ki, insanların çoğu bundan gafildir. Bu öyle bir aydır ki, ameller, Âlemlerin Rabbine bu ayda yükseltilir. Bu nedenle Ben de oruçlu iken amellerimin yükseltilmesini severim.”  (Nesai, Savm, 70.) buyurmuşlardır. Peygamberimizin çok önem verdiği bir ay olan Şaban ayı, Hicri yılın sekizinci ayıdır. Birinci günü bu yıl, 4 Mart 2022’ye denk geliyor. Üç ayların ikinci ayı olan Şaban ayı, 1 Nisan 2022 Cuma’yı Cumartesi gününe bağlayan gece sona eriyor. Şaban ayının 15. gecesine denk gelen Berat Kandili, bu yıl da Müminler tarafından dualar ve ibadetlerle geçirilecek. Berat kandili, miladi takvime göre bu yıl 17 Mart 2022 akşamına denk geliyor. Şaban ayının sona ermesiyle Ramazan ayı başlıyor. Ramazan ayı bittikten sonra ise üç aylar sonra ermiş oluyor.

 

Şaban Ayında Yapılacak İbadetler

Şaban ayı, hicrî takvime göre Ramazan ayından bir önceki ay olması sebebiyle bir nevi ramazana hazırlık ayıdır. Bu nedenle, tutulacak oruçlar veya diğer nafile ibadetler bu aydan başlanarak artırılmalıdır. Böylece, Ramazan ayının fazileti ve bereketinden en iyi şekilde nasiplenmek için hazırlık yapılmış olacaktır.

Tüm müminler için önemi büyük olan üç aylar 2 Şubat Çarşamba günü Recep ayı ile başladı. Müslümanlar, üç aylarda ibadetlerini en iyi şekilde yerine getirmek istiyor. Recep, Şaban ve Ramazan aylarından oluşan üç ayların ikincisi olan Şaban Ayı 4 Mart’ta başlayacak. Şaban Ayı bittikten sonra ise Ramazan Ayı ile oruç mevsimi başlamış olacak. Allah’ın rahmeti ve bereketi ile yeryüzünü şenlendirdiği bu mübarek ay, mü’minler için kaçırılmaması gereken bir fırsattır.

Peygamber Efendimiz (sav.) Şaban ayının önemiyle ilgili bir hadisinde “Bu Şaban ayı, Recep ve Ramazan ayları arasında kalan, insanların gaflet ettikleri bir aydır. Hâlbuki Şaban ayı amellerin, âlemlerin Rabbine yükseltildiği bir aydır…” buyurmuşlardır.

Şaban ayı faziletli bir ay olduğundan bu ay işlenecek olan Salih amellerin sevapları misliyle artacaktır. Dolayısıyla bu ay içinde oruç başta olmak üzere, nafile ibadetlere ağırlık verilmeli, ihtiyaç sahiplerine yardım edilmeli ve Allah’ın ilmini öğreten kurumlara sadaka-i cariye ile destek olunmalıdır.

Şaban ayı başında kılınması gereken ilk gün namazı mevcuttur. 2 rekat kılınır. Her rekatta 1 Fatiha, 10 Ayet-el Kürsi ve Ali İmran suresi 18. ayeti okunur. Bu namazı kılanlar Allah katında birçok rızıkla lütuflandırılır. Mahşer korkusundan emin olur.

Peygamberimiz Efendimiz (sav.) şaban ayı boyunca diğer aylara kıyasla daha çok ibadette bulunurlardı. Bazı hadislerinde, Şaban ayının önemini şöyle vurgulamıştır:

 

“Şaban benim ayımdır.”

 

“Şaban günahları temizleyendir” buyurarak Şaban ayının önemini dile getirmişlerdir.

 

Peygamberimizin (sav.) Şaban ayına gösterdiği önemin bir diğer sebebi de Ramazan ayına olan hürmetindendi. Hz. Enes’in (ra.) rivayetine göre,

Peygamberimize “Ya Resulallah, Ramazan ayından başka en faziletli oruç ayı hangi aydadır?” diye sorarlar. Bu soruya, Peygamberimiz (sav.), “Ramazan’ı tazim için (Ramazan hürmetine) Şâban’da tutulan oruçtur” cevabını vermişlerdir.

Hz. Ali (ra), Peygamber Efendimiz (sav)’in şöyle buyurduğunu rivayet etmişlerdir.

“Şaban ayının on beşinci gecesi olunca, o geceyi ibadetle, gündüzü ise oruçla geçiriniz.  Çünkü Cenâb-ı Allah’ın rahmeti o gece güneşin batmasıyla dünya semasına tecelli eder ve şöyle nida eder: “Bağışlanmak için af dileyen yok mu? Onu affedeyim, günahlarını bağışlayayım.  Rızık isteyen yok mu? Ona rızık vereyim. Şifa dileyen yok mu? Ona şifâ vereyim. Bir derde müptela olan yok mu? Derdine deva vereyim”. Bu hal güneş doğuncaya kadar devam eder.” İbn Mace.İkame.191.et-Tergîb ve’t-Terhib, II,473).

“Allah Teâlâ Şaban ayının on beşinci gecesi (Berât gecesi) ana-babaya asi olanlarla Allah’a ortak koşanlar dışında bütün kullarını bağışlar.”(İbn Mace, İkametü’s-Salât, 191; Tirmizî, Savm, 38).

“Şu beş gecede yapılan dualar kabul edilir, geri çevrilmez. Regaip Gecesi, Şaban ayının on beşinci gecesi, Cuma geceleri, Ramazan Bayramı gecesi ve Kurban Bayramı gecesi” (İbn-i Asâkir; Muhtar’ul- Ehadis. H.568).

“Şüphesi ki Allah ve melekler peygambere salât ediyorlar; ey iman edenler, siz de ona salât ve selâm okuyun.” (Ahzab; 56) ayeti de Şaban ayında nazil olmuştur.

 

Şaban Ayı Zikirleri ve Tesbihleri

Şaban ayı boyunca çekilmesi gereken bazı zikirler ve tesbihatlar vardır. Şaban ayı zikirlerini ve çekilmesi gereken tesbihleri aşağıda bulabilirsiniz.

Şaban ayının ilk on gününde bir defa:

Allâhümme bârik lenâ fî Recebe ve Şaban ve belliğnâ Ramazân vehtimlenâ bil-îmân ve yessirlenâ bil Kur’ân.

Ardından 100 defa:

Subhânallâhi’l-Latîf Celle şanüh.

Şaban ayının ikinci on gününde bir defa:

Allâhümme bârik lenâ fî Recebe ve Şaban ve belliğnâ Ramazân vehtimlenâ bil-îmân ve yessirlenâ bil Kur’ân.

Ardından 100 defa:

Subhânallâhi’r-Razzâk Celle şanüh.

Şaban ayının üçüncü on gününde bir defa:

Allâhümme bârik lenâ fî Recebe ve Şabân ve belliğnâ Ramazân vehtimlenâ bil-îmân ve yessirlenâ bil Kur’ân.

Ardından 100 defa:

Subhânallâhi’l-Azîz Celle şanüh.

Şaban ayı içerisinde Peygamber Efendimiz (sav.)’e 70.000 kere salavat-ı şerife okumak uygun görülmüştür.

 

Şaban ayının her on günü için bazı zikirleri okumak gerekli görülmüştür.

İlk on gün de her gün 100 defa:

“Ya Latif!” (Ey kullarına karşı lütufkâr olan)

 

İkinci on gün de her gün 100 defa:

“Ya Aziz!” (Ey hiç mağlup olmayacak yegâne güç sahibi)

 

Üçüncü on gün de her gün 100 kere:

“Ya Rezzak!” (Ey bolca rızık ihsan eden)

 

Şaban Ayında Oruç Tutulur Mu?

Hz. Aişe validemiz (ra.) “Peygamberimiz Şaban ayında bazen o kadar oruç tutarlardı ki biz Peygamber Şaban ayının tamamını oruçlu geçirecek zannederdik. Bazen de bu kadar tutmazlardı” demişlerdir. Bu sebeple Şaban ayının oruçla karşılanması Müslümanlar için mühim Kabul edilmiştir.

 

Şaban ayında tutulacak oruçlar

Üç Gün Orucu:

Şaban ayında üç gün oruç tutmanın fazileti hakkında Peygamberimiz (sav.) şöyle  buyurmuşlardır: “Şaban, cehennemden bir kalkandır. Bana kavuşmak isteyen üç gün de olsa onda oruç tutsun.”

 

Şaban Ayı’nın İlk ve Son Perşembe Oruçları:

Ebû Abdillâh el-Hubeyşî (Ra.)’ın rivâyet ettiği bir hadis-i şerifte şöyle buyrulmuştur: “Şaban’ın ilk ve son perşembesini oruçlu geçireni, rahmeti ile cennete girdirmek Allah Teâlâ üzerine bir hak olur.”

 

Şaban Ayı’nın Başında, Ortasında ve Sonunda Tutulması Gereken Üç Gün Oruç:

“Her kim Şaban’ın başından, ortasından ve sonundan üç gün oruç tutarsa, Allah-u Teâlâ ona yetmiş peygamber sevabı yazar. Kişi, Allah-u Teâlâ’ya yetmiş sene ibadet etmiş gibi olur. O sene ölürse şehit olarak ölür.

Paylaş :

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir